Rock´n
Relling.

Rock´n Relling

Text: Thomas Flor ©2016.

Research: Fabio Carlesi & Thomas Flor.

Photo: Fabio Carlesi/ Utopia ©.

Det er ikke alltid like lett å skulle fortolke vår relativt nære designhistorie, spesielt sett i lys av den digitale tidsalderens raske spredning av feilaktig informasjon. Da det Chicago-baserte auksjonshuset Wright klubbet et par lenestoler av på deres Important Italian Design-auksjon for noen år siden, ble de tilskrevet den verdenskjente italienske arkitekten Gio Ponti. Kanskje ikke så rart siden de var av samme modell som hadde inngått i innredningen av et av hans hovedverk, hotell Parco dei Principi på Amalfikysten. Problemet er bare de to stolene er designet av de norske tegnekontoret Rastad & Relling for en liten møbelfabrikk nær skjærgården ved Asker.

Stolen Rock’n Relax og ble til i kjølvannet av suksessen til Rock’n Roll fra Ragnar Chr. Natvigs møbelfabrikk Arnestad Bruk i Vollen 1956. En helt ny type hvilestol med et patentert vippe- og låsbart fjæringsbeslag, som med et sidestilt håndtak enten regulerte sitteposisjoner eller gynget fritt, derav navnet på serien. «Gyngestolen uten meier» ble tidlig lagt merke til, også utenfor landets grenser selv om de første modellene i serien formmessig ikke utmerket seg spesielt. Dette var nok grunnen til at det toneangivende norske tegnekontoret Rastad & Relling A/S ble gitt oppdraget med å formgi de neste medlemmene i familien. Firmaet besto på denne tiden av flere kommende designersignaturer her til lands og under ledelse av interiørarkitekten Adolf Relling kom kontoret raskt opp med Rock ´n Rest og modellen Rock’n Relax. Disse to iøynefallende stolmodellene ledsaget fabrikkens oppfinnelse til en sitteopplevelse man i dag tar for gitt i de fleste hvilestoler. På denne tiden representerte dette produktet derimot noe helt nytt og sikret på kort tid Arnestads nye Rocke-stoler lisensavtaler til så mange som 25 land.

Den italienske møbelgiganten Cassina i Milano var Gio Pontis mangeårige samarbeidspartner og sikret seg tidlig rettigheter til Rock’n Relax. Kanskje ikke så rart siden akkurat denne stolmodellen hadde en utpreget eleganse med sitt lette organisk utformede treverk og elegante fotavslutninger som faktisk som ser ut til å ha slått an i det italienske hjemmemarkedet. I hvert fall slik den ble tolket gjennom linsen til den italienske fotografen Giorgio Casali i markedsføringen av stolen i det internasjonalt anerkjente interiørmagasinet Domus. Da Gio Ponti hadde fått oppgaven med å tegne middelhavehotellet Parco dei Principi på tampen av 1950-tallet, fikk Cassina oppdraget med å levere innredningen. Denne besto i både eldre serieproduserte så vel som spesialdesignede møbler av den verdenskjente arkitekten. Alt kledd i sjøblått stoff og med lyst ask-treverk for å passe rommene med de geometrisk mønstrede hvite og blå flisene på gulvene. Eller i designerens egne poetiske, om ikke vel kryptiske ordelag; himmelblått, dypblå sjø, blå øyer, blå fajanse, grønne planter og roser i prinsessens fotspor.

I Ugo Pietras definitive bok om Gio Ponti er Rock ´n Relax avbildet sammen med de andre møblene fra Parco dei Principi. Også i arkitekturprofessor Giampiero Bosonis bok om Cassinas historie er flere av møblene fra Gio Pontis hotellinnredning gjengitt, men ikke Rastad & Rellings stol. Tar man derimot for seg en italiensk ordbok og myser i det rikholdige arkivindekset bakerst i boka står den der, beskrevet som modell 829 og kreditert Arnestad Bruk. Ikke nok med det, men det rikholdige arkivet avslører at også en armstol og et bord fra den norske fabrikken ble lisensprodusert i Italia på samme tid. At Gio Ponti valgte å inkludere Cassinas lisensmodell til sin hotellinnredning viser både kvalitetene bak – og hvor nyskapende produktet til Arnestad Bruk fremsto i sin samtid. Det var også en annen detalj med stolen som kan ha trigget funksjonalisten Ponti. Den karakteristiske fothvileren som Rastad & Relling tegnet spesielt til Rock ´n Relax hadde et hengslet sete som kunne høydejusteres for å tilpasses hvilestolens ulike sittestillinger, men som i den italienske designerens øyne i åpnet tilstand også passet utmerket som koffertholder.

Tilbake til nåtiden kan man på bilder fra hotellet fortsatt se hvordan Rock ´n Relax inngår sammen med Gio Pontis egne møbler i flere av hotellrommene. Stolen ses også fortsatt tilskrevet Gio Ponti rundt om i verden, noe som er symptomatisk for en utbredt praksis i designbransjen de siste årene. Med en antatt eller sikker attribusjon til «superdesignere» fra 1900-tallet, oppnår man større oppmerksomhet og selvsagt høyere summer. Fremveksten av sosiale medier og nettbaserte forum har også vært med på å spre designhistoriske myter, men ser i enkelte tilfeller også ut til å ha bidratt til å korrigere slike. Etter nyrenoveringen av hotell Parco dei Principi, ble Ponti hedret med en historisk stolkavalkade i lobbyen der blant annet Rock ´n Relax var utstilt. Da en nordmann som besøkte hotellet syntes å dra kjensel på den utstilte stolen, lente han seg ned mot podiet for å få bekreftet mistanken. I blå bokstaver festet til det opake plastunderlaget sto det skrevet Poltrona (lenestol) mod. 829 Arnestad Bruk. Bak dette var noen av plastbokstavene møysommelig pellet vekk, men etterlot seg likevel et tydelig etterbilde i plastoverflaten hvor det inntil nylig hadde stått… & Gio Ponti.